Co do krmelce?

10.02.2012 19:54
Lidé nosí do krmelců seno, starší pečivo, jablka, kaštany, bukvice apod., myslivci doplňují zásoby o obiloviny a speciální soli pro zvěř.
 
Stále se však najdou ti, kteří škodí. A zvířata pak doplácejí na hloupost těchto lidí: dávají do krmelců otrávené věci, které způsobují - jak jinak a ve většině případů - úhyb zvířat. Ale nejen těch.
 
Zjistilo se, a mnohokrát řešilo, že zvířatům chodí ujídat i bezdomovci. Někteří si dokonce v blízkosti krmelců zřídili své "bydlení" z krabic, matrací, někteří dali přednost dřevěným jednoduchým přístřeškům či luxusnějším stanům. Zvěř tím připraví o ovoce a zeleninu a pečivo.
 
Jiní lidé zase škodí a ani o tom neví: do blízkosti krmelců vypouštějí psi, dělají velký hluk či se okolo nich jenom zdržují a "čekají, až se přijde něco nažrat." To přirozeně zvěř ruší. Zvířata se bojí a ke krmelci nepřijdou.
 
Nějaká žena prý uvařila srnkám, zajícům a jiným živočichům dokonce jakýsi "vývar na zahřátí." Následky, pokud nějaké byly, nejsou známy.
 
Pokud chcete postavit krmelec, měli by jste se porozhlédnout, jestli nějaký ve vaší blízkosti není, nebo to nechat na myslivcích. Ti se většinou dost pečlivě starají o to, aby zvířata v jejich revíru měla přes zimu co jíst. Pokud jste ale zruční, můžete jakousi "jídelnu" vybudovat na klidném místě, kde jsou stopy zvěře a nechodí tudy moc často lidé.