Jak se starat o starého psa?

10.02.2012 20:11

Různá plemena psů se dožívají různě, platí pravidlo, že malá plemena se dožívají kolem 16 let, oproti tomu plemena velká 12 let. Záleží na dané rase, například dogy se dožívají pouze okolo 7 let, oproti tomu jezevčíci klidně i 18 let. Délka života se odvíjí nejen od genetiky, ale také podle správného způsobu života, stravy a hlavně také naší péče. U nás je zaznemán případ ejstarčího voříška z Janova u Nového Brodu, který se dožil věku neuvěřitelných 27 let.

 

Jak se starat o starého psa

1

S rostoucím věkem klesá aktivita psa a jeho energetická spotřeba, proto je potřeba psa krmit speciálním krmivem pro staré psy, které neobsahuje tolik bílkovin a tuků, naopak obsahuje vyšší procento vlákniny. Pes ve vysokém věku většinu času prospí, je méně aktivní a proto i jeho energetický výdej je mnohem menší. Je tedy nutné přizpůsobit tomu i jeho potravu. Pokud budeme psa krmit stále stejně, zcela určitě bude tloustnout a každým kilem navíc ho budeme zbytečně ubírat o čas být s námi.

Jak se starat o starého psa

2

Starý pes může i hubnout, může to být známka nemoci, ale ne vždy. Někdy je to jen tím, že jeho tělo už nedokáže vstřebat dostatečné množstvé živin. Se stářím se snižuje výkonnost zažívacího traktu, peristaltika střev je pomalejší a krmivo celkově prochází žaludkem a střevy pomaleji. Tohle může vést i k problému se zažíváním. Pokud je náš pes hubený, přizpůsobíme tomu jeho potravu, budeme mu dávat krmivo, které je dobře stravitelné a energeticky vydatné.

Jak se starat o starého psa

3

S věkem psa se zhoršují i tělesné funkce, proto je důležité organismus dotovat minerálními látkami a vitamíny. Staří psi trpívají na nedostatek vápníku a fosforu. Tento deficit se projevuje dekalcifikací a může vést až k osteoporóze (řídnutí kostí), stejně tak, jako u lidí. Proto starému psovi přidáváme doplňkové krmivo s obsahem vitamínů a minerálů.

Jak se starat o starého psa

4

Je dobré starého psa nezatěžovat jedním jídlem jedenkrát denně, ale krmivo mu rozdělit na více porcí, které pro něj budou lépe stravitelné.

5

Je důležité psovi dávat dostatečný přísun tekutin a kontrolovat jej.

6

Je dobré udržovat starého psa v dobré kondici. Neznamená to, chodit s ním na dlouhé procházky nebo jej nechat běhat u kola, ale určitě se psem choďte na pravidelné krátké procházky.

7

Starý pes bude velkou většinu času odpočívat a spát, neruště ho a dopřejte mu klid. Psovi se někdy nebude chtít chodit ven, ale k pravidelným procházkám ho nuťte. Záleží to ale také na povaze psa, někteří jsou aktivní po celý svůj život a zpravidla tito psi se dožívají vyššího věku.

8

Pokud budete psa krmit granulemi, zvlhčujte mu je vodou. U straších psů bývá další problémem i opotřebení a vypadávaní zubů. Těmto problémům byste měli předcházet už od mladí psa, podávat mu žvýkací kostičky, čistit zuby, dávat speciální hračky na čištění zubů... Možností je na trhu několik a pokud budete důslední už v mládí, nebude mít váš pes na stáří takové problémy.